Ako prerobiť kúpeľňu v paneláku?

Prerábka kúpeľne v panelákovom byte nie je jednoduchá záležitosť. Nepochybne ide o najkomplikovanejšiu časť v rámci rekonštrukcie bytového jadra. Vo väčšine prípadov ide samostatne o renováciu kúpeľne a samostatne o rekonštrukciu WC. Práve táto prestavba vyžaduje zapojenie viacerých ľudí z rôznych oblastí – budete predsa potrebovať zapojiť osvetlenie kúpeľne, sanitu, položiť dlažby aj obklady, namontovať vybavenie kúpeľne či kúpeľňový nábytok a taktiež niečo vymurovať či ponatierať. Samozrejme, pokiaľ ste šikovní, niektoré veci si dokážete urobiť aj sami, poličky do kúpeľne si predsa dokážete poskladať podľa návodu, nie?

Kúpeľňa snov? Skúste to minimalisticky!

Premýšľate nad tým, či Vaša kúpeľňa spĺňa všetky Vaše požiadavky a dokáže uspokojiť Vaše potreby? Samozrejme, hlavnou úlohou tejto miestnosti je vytvoriť jeden funkčný celok, ktorý bude predovšetkým spĺňať všetky Vaše nároky. Na druhej strane, estetické hľadisko zohráva v tomto prípade taktiež dôležitú úlohu. Veď, kto by vo svojej domácnosti nechcel mať kúpeľňu snov?

Mozaika ako obklad do kúpeľne.

Premýšľate nad tým, ako ozvláštniť inak fádny priestor Vašej kúpeľne? Obklad vo forme mozaiky je jedným z riešení, ako z kúpeľne vytvoriť jedinečný priestor vo Vašej domácnosti. Či sa rozhodnete pre kamenné, sklenené, nerezové alebo keramické mozaiky, priestor Vašej kúpeľne nepochybne ich použitím nadobudne úplne nový rozmer.

Mramor ako symbol luxusu

Mramor prípadne kryštalický vápenec je podľa Wikipédie premenená hornina, ktorá sa z väčšej časti skladá z kryštálov karbonátov, ale aj rôznych minerálov či organických látok. Keďže sa jedná o relatívne vzácny materiál, vyskytoval sa v minulosti na podlahách a stenách výhradne v palácoch práve ako symbol luxusu, exkluzivity, krásy a moci.

10 1 tipov pre moderný dizajn kúpeľne

Rozhodli ste sa pre moderný štýl vo svojej novej kúpeľni? V nasledujúcom článku nájdete 10 1 jednoduchých tipov, ako zo svojej kúpeľne vytvoriť jeden moderný, no zároveň funkčný priestor vo vašej domácnosti.

V jednoduchosti je krása - jednofarebné obklady.

Plánujete rekonštrukciu kúpeľne a chcete, aby bola Vaša kúpeľňa „in“ aj o pár rokov? Nechcete, aby sledovala iba aktuálne trendy, ktoré sa Vám už o pár mesiacov nebudú páčiť?  V tom prípade stavte na jednoduchosť, pretože v tej sa predsa skrýva krása a nadčasovosť.

Aký obklad zvoliť nad kuchynskú linku?


Prerábate kuchyňu a máte jasno v tom akú kuchynskú linku použijete, aké svetlo zvolíte, akej farby bude dlažba? A čo obklad nad kuchynskou linkou? Kuchyňa bez kvalitného obkladu nie je ktoviečo. Potrebujete poznať dva dôležité body pri výbere obkladu. A to: krása a funkčnosť. Obklad nad kuchynskou linkou by mal pôsobiť esteticky, ale nesmie mu chýbať ani praktické využitie.

Obklad by mal ladiť so zvyškom kuchyne. Súhra farieb a vzorov je veľmi dôležitá. V prípade ak máte spojenú kuchyňu s obývačkou treba dávať pozor aby bol dizajn rovnaký.

Mozaikový obklad

Menej je niekedy viac. Týmto pravidlom by ste sa mali riadiť ak si zvolíte mozaikový obklad. Ak zvolíte v kuchyni jednoduché farebné tóny, tak si môžete kuchyňu oživiť rôznymi farbami, motívmi a to v podobe mozaiky. Jedinou nevýhodou je, že mozaika má mnoho škár, preto je náročnejšia na údržbu. Výhodou je, že škárovaciu hmotu i jej farebnosť si môžete zvoliť sami.

Moderný štýl

Ak ste skôr typ, ktorý hľadá jemnú eleganciu, poprípade nádych luxusu, tak zvoľte jednoduché farebné tóny. Je naozaj z čoho vyberať, čo tak mramor? Alebo ste skôr tradičnejší typ? Tak siahnite po vzore patchwork. Dizajn je naozaj pestrý a rozmanitý. Skúste zvoliť napríklad keramické obklady. Sú vďačným a tvorivým materiálom, ktorý si môžete sami skombinovať.

Drevený obklad

Preferujete skôr prírodný materiál? Tak drevo si vás určite získa aj v kuchyni. Najvhodnejšie je hľadať tvrdšie drevo, ktoré je odolné voči vlhkosti a pare. Ich povrchová úprava sa skladá z kvalitných lakov alebo prírodných voskov.

Kamenný obklad

Kamenný obklad je exkluzívnym riešením. Pôsobí veľmi draho a luxusne. Nad kuchynskú linku je lepšie použiť obklad s imitáciou kameňa, nakoľko prírodný kameň je veľmi drahý a náročný na údržbu. Obklad s imitáciou kameňa je síce lacnejší variant, ale aj praktickejší. Umelý kameň výborne odoláva škvrnám a pare.

Chem svoj nový obklad do kuchyne!

Autor: Bianka Paulovičová