Umývanie podlahy s FILA CLEANER

Veľa z vás si asi neuvedomuje, že správnou starostlivosťou o svoju podlahu, môžete jej životnosť predĺžiť a naopak, nesprávnou starostlivosťou jej životnosť výrazne skrátiť. Preto som sa rozhodla zistiť, ako sa o podlahu pravidelne starať, aby som ju nemusela už o pár rokov meniť.

Dlažba s imitáciou dreva? Rozhodne áno!

Cieľom každého z nás je vytvoriť si doma príjemnú atmosféru a útulné miesto, kam sa budeme radi každý večer vracať. Ako privodiť do našich domov teplo, ktoré z neho vytvorí pohodlné a príjemné miesto pre náš život? Skúste sa zamyslieť...Kam chodí človek načerpávať nové sily? Kde človek dokáže najlepšie relaxovať? No predsa v prírode. Skúsme si teda vniesť trochu prírody aj do našich domov!

Mramor ako symbol luxusu

Mramor prípadne kryštalický vápenec je podľa Wikipédie premenená hornina, ktorá sa z väčšej časti skladá z kryštálov karbonátov, ale aj rôznych minerálov či organických látok. Keďže sa jedná o relatívne vzácny materiál, vyskytoval sa v minulosti na podlahách a stenách výhradne v palácoch práve ako symbol luxusu, exkluzivity, krásy a moci.

Ako si vybrať podlahu?

Začínate zariaďovať svoj prvý domov alebo riešite rekonštrukciu? Nezabúdajte, že vždy treba začať od podlahy. Farba, vzor či odtieň podlahy a stien udáva smer, akým budete svoj interiér ďalej zariaďovať. Neberte teda tento počiatočný výber na ľahkú váhu a vezmite do úvahy nielen dizajn ale aj kvalitu podlahy.

Moderná dlažba na terasu

Letné obdobie nám už pomaly klope na dvere a my čoraz viac voľného času trávime v exteriéri. Pokiaľ bývate v rodinnom dome, víkendy pravdepodobne trávite vo svojej záhradke, na terase alebo v altánku. Práve toto jarné obdobie je ideálne na zveľaďovanie tohto (vonkajšieho) prostredia. Veď kto by nechcel v lete sedieť na krásnej terase, v príjemnom altánku či pri bazéne so svojou rodinou či priateľmi?

Nie každú dlažbu možno umiestniť do exteriéru!

Pri výbere vonkajšej dlažby je nesmierne dôležité brať do úvahy jej technické vlastnosti a parametre. Nie každú dlažbu možno umiestniť do exteriéru. Dlažba na terasu, balkón či schody by mala spĺňať určité technické požiadavky. Práve z tohto dôvodu dbajte na to, aby bola dlažba, ktorú chcete umiestniť v exteriéri predovšetkým gresová (mrazuvzdorná) s relatívne vysokou hodnotou protišmyku a oteruvzdornosti.

Technické parametre vonkajšej dlažby.

Čo sa týka protišmyku, štandardne sa označuje ako hodnota R. Čím je táto hodnota vyššia, tým má dlažba reliéfnejší povrch, a teda vyšší protišmyk. Oteruvzdornosť je schopnosť dlažby odolávať zaťaženiu. Označuje sa ako hodnota PEI, pričom čím je táto hodnota vyššia, tým je dlažba odolnejšia. Dlažba vhodná do exteriéru by mala mať minimálne hodnoty protišmyku R10 a hodnotu oteruvzdornosti minimálne PEI3.

Dbajte na estetické hľadisko!

Okrem technických vlastností zohráva dôležitú úlohu aj estetické hľadisko. Na jednej strane by mala vonkajšia dlažba korešpondovať s celkovou architektúrou domu, farbou fasády či vysadenou zeleňou. Na strane druhej, exteriérová dlažba by mala byť rovnako v symbióze s interiérom. Nechceli by ste prepojiť dizajn Vášho interiéru spolu s Vašou terasou či záhradou?

Dlažba na terče.

Veľmi moderným a trendy riešením je exteriérová dlažba s dvojcentimetrovou hrúbkou, ktorú je možné ukladať na terče. Dlažba je k dispozícii v rôznych farebných prevedeniach, ktoré imitujú prírodný kameň či drevo. Takúto dlažbu možno umiestniť na terasu alebo z nej možno vytvoriť chodník okolo Vašej záhradky. Dlažba je k dispozícii v rôznych formátoch, napríklad v rozmere 45 cm x 90 cm alebo 40 cm x 120 cm.

Pozrieť dlažby vhodné do exteriéru.

Autor: Patrícia Paulovičová