KERAMICKÁ VS. PORCELÁNOVÁ DLAŽDICA

Hoci patria do jednej rodiny, porcelánové a keramické dlaždice sú skôr bratranci ako súrodenci. Veľa ľudí nevníma rozdiel a často sa pri výbere môžu popáliť. Líšia sa nielen spôsobom výroby ale aj vlastnosťami, či cenou. Aký materiál je pre vás výhodnejší? Pomôžeme vám v našom stručnom sprievodcovi.

SPÔSOB VÝROBY

Keramické dlaždice sa vyrábajú s použitím prírodnej červenej, hnedej alebo bielej hliny. Najskôr sa hlina vypáli pri vysokej teplote, aby sa znížil obsah vodya následne sa nanesie glazúra nasledovaná vzorom. 

Zatiaľ čo porcelánové dlaždice sa vyrábajú z veľmi špecifickej hliny. Do zmesi sa pridáva jemne mletý piesok a živec. Dlaždice sú vypaľované pri vyššej teplote ako keramické, čo prispieva k omnoho vyššej odolnosti ako pri keramických.

HUSTOTA A TRVANLIVOSŤ

Hlavným rozdielom je množstvo vody, ktorú absorbujú. Ovplyvňuje to materiál, ktorý sa používa na výrobu. Hlina je v prípade porcelánových dlaždíc hustejšia, čím sa zníži počet pórov. Tým pádom absorbujú menej ako 0,5% vody, zatiaľ čo keramické absorbujú viac.

Porcelánové dlaždice sú teda hustejšie ako keramické, a preto sú menej porézne. Ďalej sú tvrdšie, teda odolnejšie. Vďaka tomu sú vhodnejšie do oblastí, ktoré sa budú často využívať- vyššia frekvencia chôdze. 
To však neznamená, že keramika nie je taká dobrá! Keďže je menej hustá, je aj menej krehká a ľahšie sa s ňou pracuje. 

Čo je PEI?

Hodnotenie inštitútu Porcelain Enamel Institute (hodnotenie PEI) je rýchly a jednoduchý spôsob, ako zistiť, ktorá dlaždica je vhodná pre váš domov v závislosti od toho, koľkokrát sa prechádza cez oblasť, ktorú dláždite.
Dlaždice sú odstupňované od 0 do 5 v závislosti od tvrdosti dlaždíc:

PEI 0 – Bez pešieho pohybu (stenové obklady)
PEI 1 – Veľmi nízka premávka (napr. kúpeľňa)
PEI 2 – Mierna premávka (napr. kúpeľňa a spálňa)
PEI 3 - Mierna až stredná premávka (vhodná pre väčšinu domácich podláh)
PEI 4 – Mierna až ťažká prevádzka (vhodné pre domáce podlahy a niektoré komerčné využitie)
PEI 5 - Silná premávka (vhodné pre všetky domáce a komerčné použitie so silnými krokmi)


Väčšina keramických dlaždíc je hodnotená od 3 do 4. Porcelánové dlaždice majú tendenciu mať hodnotenie od 3 do 5.

CENA

Keramické dlaždice majú tendenciu byť cenovo výhodnejšie ako porcelán.
Za jednoduchú štvorcovú bielu dlaždicu vyrobenú z keramiky bude cena približne 15 / m², zatiaľ čo porcelán vás vyjde na 25€ / m².

NA STENU ALEBO PODLAHU?

Keramické dlažby môžete použiť aj ako obklad alebo dlažbu. Jedinou podmienkou je, aby to bolo v interiéri. Pri podlahe sa odporúča položiť ju tam, kde je nižšia frekvencia chôdze.

Vďaka vysokej odolnosti porcelánových dlažieb sa odporúčajú použiť ako podlahu do vysoko frekventovaných miestností s vyššou vlhkosťou. Dobre poslúžia najmä v priestoroch obchodných domov alebo pokiaľ sú aj mrazuvzdorné so zvýšeným protiškmykom, používajú sa na vonkajšie terasy.

ZHRNUTIE NA ZÁVER


Pre domácich majstrov/majsterky, je práca s keramickými dlaždicami oveľa jednoduchšia. Najmä v prípadoch, kde bude nutných viac rezov.. Porcelán je oveľa ťažšie rezať a často si vyžaduje profesionálne nástroje a zručnosti na vytvorenie rovnakého efektu. Zároveň nezataží vašu peňaženku.


Čo v prípade terasy alebo vonkajšieho priestoru?
Úroveň odolnosti porcelánu voči vode zabezpečí, aby odolal všetkému, čo príroda na vašu novú terasu sa rozhodne priniesť. V chladnom počasí môže keramika prasknúť, čo znamená, že budete potrebovať výmenu podlahy oveľa skôr, ako by ste chceli. V tomto prípade sa oplatí vyššia investícia do porcelánu. Garantujeme vám, že sa to určite časom vyplatí.