12 RASTLÍN VHODNÝCH DO KÚPEĽNE

V kúpeľni možno nestrávite toľko času ako v obývačke alebo kuchyni. Ale to neznamená, že táto miestnosť musí byť nudná a mdlá- oživte ju! Kúpeľňa je naozaj ideálne miesto pre množstvo druhov rastlín. Koniec koncov, mnohé pochádzajú z trópov a teplo spolu s vlhkosťou pre ne vytvára ideálne prostredie.

Umiestnite svoje rastliny na okenný parapet, namontujte police alebo vyskúšajte závesný kvetináč, ak nemáte miesto na pulte. Okno orientované na juh je najlepšie pre rastliny, ktoré majú radi jasné svetlo, ale fungujú aj okná orientované na východ a západ.Nemá vaša  kúpeľňa široké a slnečné okna? Žiaden problém! Mnohé rastliny sa prispôsobia miernym alebo slabým svetelným podmienkam.

Alocasia

Vysoká vlhkosť a nepriame svetlo sú najlepšie podmienky pre túto zaujímavú rastlinu. Milujú pravidelné rosenie, takže nie sú pre zábudlivých rastlinných rodičov. Ale ak chcete naozaj pútavú rastlinu, ktorá oživí vašu kúpeľňu- choďte do toho!

Lopatkovec

Lopatkovec je kvitnúca tropická rastlina, vďaka čomu je ideálna do vašej vlhkej kúpeľne. Medzi jej výhody patrí nie len nenáročnosť ale aj zbavenie vzduchu toxických látok. Doprajte jej dostatok slnečného svitu, udržiavajte pôdu vlhkú, ale nie príliš mokrú a určite sa vám odmení nádhernými bielymi kvetmi.  

Bambus

Bambus zvyčajne rastie vo vode a je mimoriadne nenáročný naúdržbu. Je to skvelá rastlina do priestorov so slabým osvetlením, takže ak vaša kúpeľňa nedostáva veľa slnka, nebojte sa – bambus tam bude stále úspešne rásť. Navyše dodá miestnosti priam až kúpeľný nádych. 

Aloe vera

Rastlina aloe je nenáročný sukulent, ktorý je ideálny pre úplných začiatočníkov alebo kohokoľvek so zaneprázdneným životným štýlom. Ideálne je slnečné stanovište avšak nič nepokazíte aj umiestnením v polotieni. Aloe je taktiež známe svojimi blahodárnimi účinkami na pokožku. Okrem toho, vedeli ste že Aloe pri správnej starostlivosti môže dokonca kvitnúť? Kvety majú zaujímavé korálové odtiene.

Tradeskancia

Rastliny nemusia byť iba zelené! Podmienky na pestovanie Tradeskancie spĺňa väčšina kúpeľní- zbožňuje vysokú vlhkosť. V týchto podmienkach bude zaručene prosperovať a na oplátku sa vám odmení záplavou zaujímavých fialových listov. Pozor! Pokiaľ začnú príliš hnednúť, rastlina trpí nedostatkom vody.

Orchidea

Orchidey sú trochu náročné na polievanie. No aj keď uprednostňujú suchšiu pôdu, majú radi aj vlhkosť – sú to predsa tropické rastliny. Tolerujú slabé svetlo, ale oveľa lepšie sa im darí pri silnejšom nepriamom svetle. Vhodné je ich teda umiestniť na parapetu. 

Antúria

Anthurium je známa svojimi nádhernými, voskovými kvetmi v tvare srdca s výraznou stonkou. Tejto rastline sa bude dobre dariť na jasnom, nepriamom osvetlenom mieste s vyššou vlhkosťou. Či je príliš substrát vlhký alebo príliš suchý, zistíte podľa jej listov – žlté hroty znamenajú, že je príliš vlhký a hnedé hroty, že je príliš suchý.

Anglický brečtan

Ak máte radi tajnú záhradnú atmosféru brečtanu vonku, prečo nevniesť rovnakú estetiku do vašej kúpeľne?Anglický brečtan v kvetináčoch s klasickým šarmom britského vidieka je mimoriadne odolný a rastie takmer všade, kde na to nájde priestor. Táto rastlina má rada stredné svetlo a vlhkosť. Zaveste ho z koša, aby ste dosiahli efekt viniča.

Sanveria

Alebo svokrine jazyky, ktoré milujú všetci od začiatočníkov až po profesionálov. Vďaka svojmu úžasnému vzhľadu a nenáročným požiadavkám na starostlivosť, je skvelou voľbou do kúpeľne. Pretože sa jej darí pri akejkoľvek úrovni vlhkosti a znesie nízke alebo jasné nepriame svetlo.

Asparagus

Asparagus miluje vlhkosť kúpeľne. Dobre sa mu darí v miernom alebo jasnom svetle, takže najlepšie je miesto pri okne. Pôsobí na dotyk jemne, no stonky majú tŕne. Môže dorásť až do výšky 60 centimetrov s konármi, ktoré sa môžu bočne roztiahnuť až na 185 centimetrov.

Papraď

Najviac budú prosperovať vo vlhkej miestnosti s jasným svetlom. Pôdu udržujte mierne vlhkú. Pozor! Často zhadzuje listy, ktoré potom budete musieť pozbierať.

Begónia kráľovská

Tieto druhy begónií sa pestujú predovšetkým pre ich honosné listy. Dobre sa im bude dariť na poličke v kúpeľni, kde si môžu užívať vlhkosť. Doprajte jej jasné svetlo a medzi zavlažovaním ju nechajte mierne vyschnúť.