UTERÁKY A OSUŠKY? NEPODCEŇTE ICH VÝBER!

Uterák. Je používaný na dennej báze a nájdeme ho hádam v každej domácnosti. Často ostáva nepovšimnutý a jeho výberu veľa ľudí neprikladá na dôležitosti. No správnym výberom dokážeme z obyčajného kusu tkaniny vytvoriť mäkkú luxusnú látku, ktorej sa nebudete môcť nabažiť. Ako na to? Prečítajte si náš nový blog!

Stanovte si veľkosť

Na trhu nájdeme naozaj veľké množstvo rôznych tvarov a veľkostí uterákov. Prinášame vám tie najrozšírenejšie s najideálnejším použitím.

30 × 50 cm - malý uterák na ruky alebo tvár 
50 × 100 cm a 50 × 90 cm - klasický uterák na telo alebo vlasy
70 × 140 cm - veľký uterák alebo osuška
90 × 160 cm, 90 × 180 cm alebo 100 × 150 cm - plážové osušky

Na hmotnosti záleží

Hustota uterákov sa meria v gramoch na meter štvorcový.Táto hodnota sa pohybuje okolo 300-900 g/m2

300-400 g/m2 - uteráky sú ľahšie a tenšie. Sú vhodné napríklad do kuchyne a schnú rýchlejšie ako ťažšie uteráky. Avšak počítajte s kratšou životnosťou.
400-600 g/m2 – možno ho použiť ako bežnú osušku a je skvelý napríklad na pláž.
600-900 g/m2 – uteráky sú husté a savé, vďaka čomu pôsobia mäkko a luxusne. Vyžadujú dlhší čas na uschnutie.

Česaná alebo prstencová štruktúra?

Česaním vlákien sa odstránia kratšie nite a nečistoty pričom najsilnejšie a najdlhšie zostávajú v osuške. Tento proces zabezpečuje trvanlivosť a zabraňuje žmolkovaniu. 

Uteráky s prstencovou štruktúrou sa vyrábajú z dlhých a krátkych vlákien skrútených tak, aby vytvorili hladšiu a jemnejšiu priadzu, zatiaľ čo froté je vyrobené s väčšími slučkami nití a tkané s extra priadzou. Poobzerajte sa aj po uterákoch vyrobených s pásikovanými okrajmi, aby ste znížili rozstrapkanie.

POZOR! Hydrocotton, Microcotton, Aerocotton atď. sú obchodné názvy výrobných procesov (nezamieňať so skutočnými druhmi bavlny), ktoré pomáhajú zvýšiť mäkkosť a savosť.

Dôležitý materiál

100% bavlna je najjemnejšia a najviac savá. Nezameriavajte sa príliš na prémiovú bavlnu, ako je egyptská a supima. Bežne sa považujú za špičkové, ale v testoch uterákov nemali veľký vplyv na mäkkosť, nasiakavosť alebo trvanlivosť. Ďalšou možnosťou je zmes bavlna/polyester. Často je lacnejšia, rýchloschnúca a odolnejšia.

Tipy na starostlivosť

Najlepší spôsob, ako predĺžiť životnosť vašich uterákov, je správne sa o ne starať. Pred použitím uteráky raz vyperte, aby ste udržali farbu, zlepšili savosť a znížili žmolky. Tiež sa vyhnite používaniu aviváže, pretože môžu zanechať zvyšky a vytvoriť tuhú štruktúru. Ak do procesu výberu vložíte trochu času a energie, nájdete uteráky, ktoré dodajú vašej kúpeľni štýl aj pohodlie.