6 NAJDÔLEŽITEJŠÍCH VLASTNOSTÍ PRI VÝBERE DLAŽDÍC

Chcete si kúpiť dlaždice presne podľa vašich predstáv, avšak sa neustále stretávate s čudnými skratkami a pojmami? Čo znamená V3, R11 alebo kedy je dlaždica mrazuvzdorná? Nielen to nájdete v našom stručnom sprievodcovi!

Zvýšený protišmyk

Označuje sa písmenom R s číslicami 9 až 13. Najnižší protišmyk R9 sa v ideálnych prípadoch neodporúča do vonkajšieho prostredia. Dlaždice sú skôr vhodné do chodby alebo jedálne. Zatiaľ čo do exteriéru odporúčame vyberať dlaždice medzi R11 a vyššie. 

Hodnotenie R13 je najvyššia odolnosť proti pošmyknutiu preprotišmykové dlaždice. Zvyčajne sa odporúča pre oblasti, ktoré sú väčšinu času vystavené vode. Napríklad terasy, bazény a okolité oblasti, kúpele a sauny, v niektorých prípadoch aj kuchyne.

Tonalita

Nejde o poruchu. Je to skôr súčasť výrobného procesu porcelánových a keramických dlaždíc. Keďže sa tlač na dlaždice stala sofistikovanejšou, nájdete väčšie rozsahy vzorov a odtieňov začlenených do dizajnu. Tým pádom položená dlažba vyzerá omnoho prirodzenejšie a lepšie imituje dojem pravého kameňa alebo dreva.

Hodnotenie variácie odtieňa dlaždice udáva mieru, do akej sa jej farba, tón a textúra môžu líšiť medzi jednotlivými dlaždicami. Prakticky každá keramická a porcelánová dlaždica má určitý stupeň variácie odtieňa, dokonca aj pri rovnakej výrobnej sérii. Označuje sa písmenom V a číslicami od 1 až po 4.

V1 = jednotný vzhľad – rozdiely medzi kusmi z rovnakej výrobnej série sú minimálne
V2 = Mierna variácia – jasne rozlíšiteľné rozdiely v štruktúre a/alebo vzore s podobnými farbami
V3 = Stredná variácia – počet farieb na každom kuse sa bude výrazne líšiť.
V4 = Podstatná variácia – náhodné farebné rozdiely medzi dlaždicami,konečný výsledok bude jedinečný.

Odolnosť

Hodnotenie inštitútu Porcelain Enamel Institute (hodnotenie PEI) je rýchly a jednoduchý spôsob, ako zistiť, ktorá dlaždica je vhodná pre váš domov v závislosti od toho, koľkokrát sa prechádza cez oblasť, ktorú dláždite.
Dlaždice sú odstupňované od 0 do 5 v závislosti od tvrdosti dlaždíc:

PEI 0 – Bez pešieho pohybu (stenové obklady)
PEI 1 – Veľmi nízka premávka (napr. kúpeľňa)
PEI 2 – Mierna premávka (napr. kúpeľňa a spálňa)
PEI 3 - Mierna až stredná premávka (vhodná pre väčšinu domácich podláh)
PEI 4 – Mierna až ťažká prevádzka (vhodné pre domáce podlahy a niektoré komerčné využitie)
PEI 5 - Silná premávka (vhodné pre všetky domáce a komerčné použitie s vysokou frekvenciou chôdze)

Bližšie o tejto vlastnosti si môžete prečítať v našom predchádzajucom článku.

Mrazuvzdornosť

Mrazuvzdornosť keramických dlaždíc je definovaná ako schopnosť odolávať mrazu/topeniu s minimálnym vplyvom. Mrazuvzdornosť dlaždíc závisí od pórovitosti a úrovne absorpcie vody. 

K poškodeniu mrazom môže dôjsť, keď dlaždice absorbujú vlhkosť cez svoje póry, čo spôsobí vnútorné zamrznutie vody pri poklese teploty. Pretože voda pri zamrznutí expanduje, vo vnútri dlaždice sa vyvíja napätie. Tento vnútorný tlak môže byť dostatočne vysoký na to, aby spôsobil praskliny.

Netreba zabúdať ani na vhodnú škárovaciu hmotu, ktorá vám zabezpečí úplnú ochranu pred mrazivým počasím.

Antibakteriálne dlaždice

Dlaždice v dnešnej dobe patria k pomerne hygienickým povrchom v domácnosti, pretože sa ľahko udržiavajú čisté a neabsorbujú baktérie. Samozrejme za ideálnych podmienok a predpokladu, že sa budú pravidelne dezinfikovať. 

Čo ak bude zabezpečená dezinfekcia celých 24 hodín? Predstavujeme vám dlaždice zo série Siberia. Obklady z tejto série sú oveľa belšie než akékoľvek iné „biele obklady“, ktoré sú na trhu bežne dostupné. Okrem čistej bielej farby disponujú obklady Siberia antibakteriálnymi vlastnosťami, a teda minimalizujú prítomnosť škodlivých baktérií, pričom nemajú žiadny negatívny vplyv na zdravie človeka. Vďaka dokonalej hladkej povrchovej úprave a žiadnej citeľnej drsnosti na povrchu sa veľmi jednoducho čistia a udržiavajú. Moderný a minimalistický dizajn z týchto obkladov robí perfektné riešenie pre každú kúpeľňu či kuchyňu napríklad v kombinácii s drevodekormi.

Keramika či porcelán?

Hoci patria do jednej rodiny, porcelánové a keramické dlaždice sú skôr bratranci ako súrodenci. Veľa ľudí nevníma rozdiel a často sa pri výbere môžu popáliť. Líšia sa nielen spôsobom výroby ale aj vlastnosťami, či cenou.

Keramické dlažby môžete použiť aj ako obklad alebo dlažbu. Jedinou podmienkou je, aby to bolo v interiéri. Pri podlahe sa odporúča položiť ju tam, kde je nižšia frekvencia chôdze.Vďaka vysokej odolnosti porcelánových dlažieb sa odporúčajú použiť ako podlahu do vysoko frekventovaných miestností s vyššou vlhkosťou. Dobre poslúžia najmä v priestoroch obchodných domov alebo pokiaľ sú aj mrazuvzdorné so zvýšeným protiškmykom, používajú sa na vonkajšie terasy.

Viac sa dozviete na našom predošlom článku, kde sme tieto dva materiály rozobrali bližšie.